מרכז פימ"ל -מרפאת שר"פ לטיפול בהפרעות אכילה מותאמת לציבור דתי וחרדי
מתן מענה טיפולי ותמיכה למתמודדים עם הפרעות אכילה ובני משפחותיהם במטרה למגר את המחלה ,להקל על הסבל ולשפר את איכות החיים שלהם – נטרונאי גאון 4 קריית משה ירושלים – בהנחיית המערך הפסיכיאטרי של המרכז הרפואי 'מעיני הישועה'.
מידע למבקר ולמשפחה
אימייל
טלפונים
- הטיפול במרפאה במימון פרטי בלבד
איך מגיעים ?
החזון שלנו
- מתן מענה טיפולי ותמיכה למתמודדים עם הפרעות אכילה ובני משפחותיהם במטרה למגר את המחלה ,להקל על הסבל ולשפר את איכות החיים שלהם.
- הרחבת המודעות בקהילה ,במוסדות חינוך דתיים וחרדים לצורך גלוי מוקדם של המחלה וקבלת מענה טיפולי בזמן.
הפרעות אכילה
הפרעת אכילה הינה הפרעה נפשית המאופיינת בתסמינים שונים שסובבים סביב שינוי בדפוסי האכילה ועיוות בדימוי הגוף ובערך העצמי. פעמים רבות מלווים תסמינים אלה גם בדיכאון ובחרדה.
להפרעות אכילה, בשונה מהפרעות נפשיות אחרות, עלולות להיות השלכות גופניות ובריאותיות משמעותיות ומסכנות חיים. מצבים של תת משקל יכולים לגרום לפגיעה במערכות גופניות פנימיות. גם כאשר המשקל עצמו אינו נמוך באופן מסוכן, עשויים סימפטומים אחרים של הפרעת אכילה (התקפי אכילה, הרעבה עצמית, הקאות) לפגוע בתפקודים שונים של הגוף (מחזור, בריאות השיניים, הושט, תפקוד הלב). בנוסף, השמנת יתר קיצונית שיותר אופיינית בהפרעת אכילה התקפית עלולה לגרום לסוכרת, מחלות לב, לחץ דם גבוה, בעיות בפוריות ועוד.
מלבד הנזקים הבריאותיים, הפרעות האכילה מובילות פעמים רבות לפגיעה בתפקוד היומיומי של המטופלת ושל משפחתה.
כ-1,500 ילדים ובני נוער בישראל מאובחנים כיום עם הפרעות אכילה. (וישנם רבים אחרים שאינם מאובחנים אך חולים ולא מקבלים את הטיפול הדרוש להחלמתם). נתונים אלו הוצגו ביוני 2023 בדיון בנושא הפרעות אכילה בוועדת הבריאות של הכנסת ע"י ד"ר אהוד ססר, מנהל המערך הקליני במשרד הבריאות כ-30 עד 40 אלף נערות ונשים סובלות מהמחלה, מתוכן כ-15%-20% מפתחות מחלה כרונית. שיעור התמותה מאנורקסיה נרבוזה כתוצאה מסיבוכים גופניים והתאבדות עומד על ממוצע 5%-10 כל שנה, גבוה יותר מכל מחלה נפשית אחרית, כולל סכיזופרניה ודיכאון. כל שההתערבות הטיפולית מוקדמת יותר והפרעת האכילה "צעירה" יותר, סיכויי ההחלמה גבוהים יותר.
סימני אזהרה שיתכן ומתפתחת הפרעת אכילה:
- ירידה קיצונית במשקל או עלייה במשקל שנמשכת מעבר לחודש
- הימנעות מאכילה או אכילת יתר
- ירידה במצב הרוח, אי שקט, חרדה ניכרת
- עייפות, חולשה, דופק איטי ואי סבילות לקור
- ירידה ניכרת בתפקוד
- הרוב של הסובלים מהפרעת האכילה (כ90%) הן נערות ונשים
בכל סוגי ההפרעות קיים עיסוק מוגבר באוכל ובמשקל ולמרות השוני בין ההפרעות, יש ביניהם הרבה דמיון ומטופלים רבים נעים בין ההפרעות השונות במהלך חייהם בנוסף הערך העצמי מושפע באופן משמעותי מהמשקל ומצורת הגוף.
הסוגים העיקריים של הפרעות אכילה ומאפייניהם:
אנורקסיה נרבוזה
מאופיינת בסירוב לשמור על משקל גוף תקין, פחד עצום מפני עלייה במשקל, עיוות בדימוי הגוף והכחשה לגבי חומרת המצב. תיתכן גם הפסקת המחזור.
בולמיה נרבוזה – התקפי אכילה (אכילה בזמן קצר יחסית של כמויות גדולות ממה שאדם בריא היה אוכל במשך אותו זמן וחוויה של אובדן שליטה) שלאחריהם התנהגות שבאה לפצות על האכילה (הקאות יזומות ו נטילת משלשלים/משתנים או תרופות אחרות שמטרתן הורדה במשקל).
הפרעת אכילה התקפית (BED)
התקפי אכילה ((אכילה בזמן קצר יחסית של כמויות גדולות ממה שאדם בריא היה אוכל במשך אותו זמן וחוויה של אובדן שליטה) המאופיינות באכילה מהירה מאוד עד כדי תחושת מלאות מעיקה, תחושות אשמה וגועל ומצוקה סביב התקפי האכילה. אין לאחר התקפי האכילה התנהגויות מפצות.
הפרעות אכילה ספציפיות אחרות (OSFED)
ישנם סימפטומים של הפרעת אכילה אך ללא עמידה מלאה בקריטריונים של אחת האבחנות הקודמות. פה נכנסת אנורקסיה נרווזה לא טיפוסית – atypical anorexia –אנו נראה ירידה משמעותית ממשקל גבוה למשקל תקין עם סימפטומים של אנורקסיה נרבוזה (דימוי גוף מעוות, חשיבה מקובעת סביב מזון, עד כדי פחד לאכול. חרדה מעליה במשקל עד כדי שימוש בהקאות, ספורט אינטנסיבי וצמצום אכילה. הקשיים באנורקסיה נרבוזה לא טיפוסית נובעים מהירידה הגדולה המהירה במשקל, גם אם לא מגיעים לתת משקל אובייקטיבי. מה שנקרא severe weight suppression. . יש קושי רב בקביעת משקלי יעד כשהרבה פעמים אם לא ניתן משקל יעד קרוב למשקל ממנה התחילה את הירידה, עם תפריט של לא פחות מ-2200 קלוריות ביממה, הנערה נידונה להפרעת אכילה ממושכת עם בולמוסים ולעיתים גם הקאות לאורך זמן. המצב מסובך עוד יותר כשהמשקל ההתחלתי הוא בתחום ההשמנה. אז יש קושי להחליט מה יותר גרוע לעתיד של הנערה – השמנה עם סיבוכיה, או התמדת הפרעת אכילה עם סיבוכיה שלה.
הפרעות אכילה נחשבות לאחת ההפרעות הקשות לטיפול. נדרשת התערבות רב מקצועית בטיפול. המטופלים סובלים מתחלואה גופנית, פסיכולוגית ופסיכיאטרית אחרת. בנוסף, מטופלים עם אנורקסיה נרבוזה לפני שמתחילים טיפול, ב דרך כלל לא מבינים את חומרת מצבם ולא מעונינים לקבל טיפול.
הדרך לטפל בהפרעות אכילה הינה על ידי צוות רב מקצועי הכולל טיפול רגשי, תזונתי, ותרופתי אם יש צורך. המטרה הראשונית בטיפול היא שיקום תזונתי וגופני ובהמשך עבודה על התשתית הרגשית שתעזור למטופלים להחלים מהפרעת האכילה.
מה כולל הטיפול בהפרעות אכילה במרכז פימל?
מרכז פימל נותן מענה טיפולי רב -מקצועי הכולל : טיפול רגשי , טיפול תזונתי ,חונכות אכילה, הדרכת הורים , מעקב פסיכיאטרי ומעקב רפואי ע"י רופאה מומחית ברפואת משפחה ומתבגרים. עבודת הצוות נעשית תוך כדי שיתוף פעולה מלא בין כל אנשי הצוות, המטופלים ומשפחותיהם. הטיפולים מתקיימים במקביל להמשך תפקודה של המטופלת בקהילה-לימודים , עבודה ,וחיי משפחה וחברה.
צוות המרכז מלווה בהדרכה מקצועית אינטנסיבית.
שירותים הניתנים במרפאה:
- אבחון ראשוני ע"י צוות מקצועי – טיפול מקצועי ועוטף המותאם אישית למטופל
- חונכות אכילה – עבודה על דפוסי אכילה מעוותים (באמצעות הכנת ארוחה, אכילה משותפת , חשיפה למזונות" אסורים")
- טיפול משפחתי וזוגי
- הדרכת הורים
- מענה זמין למטופלים ולמשפחות